5 tips om uw wijn langer te bewaren na opening

Ontdek onze 5 tips om oxidatie van wijn in een geopende fles te voorkomen

1. Gebruik een vacuümpomp

Een wijnpomp , ook wel vacuümpomp genoemd, is een apparaat dat is ontworpen om de lucht uit een fles wijn te verwijderen, zodat deze na opening vers blijft. Door de zuurstof uit de fles te verwijderen, vertraagt de wijnpomp het oxidatieproces van de wijn, waardoor deze langer houdbaar blijft en zijn smaak langer behoudt. Het is een veelgebruikt accessoire om niet-gedronken wijn meerdere dagen te bewaren.

> Bekijk onze vacuümpompoplossingen voor wijn

2. Giet de wijn over in een kleinere fles

Als u een halflege fles wijn heeft, giet dan de rest over in een kleinere fles om de hoeveelheid lucht die in contact komt met de wijn te verminderen. Kies een fles die past bij de resterende hoeveelheid om de hoeveelheid zuurstof te minimaliseren. Om te voorkomen dat u wijn verliest tijdens het overgieten, raden wij u aan een geschikte trechter te gebruiken. Er bestaan wijntrechters met filter die bovendien de bezinksel opvangen dat vaak op de bodem van flessen rode wijn aanwezig is.

3. Gebruik luchtdichte siliconen stoppen

De luchtdichte siliconen stoppen zijn ontworpen om een luchtdichte afsluiting te creëren. Vervang de originele dop door een siliconen dop zodra u de fles hebt geopend om oxidatie te voorkomen. Er bestaan ook gepatenteerde systemen die het oxidatieproces onderbreken en zo de vorming van azijnzuur voorkomen, dat de wijn aantast. Deze alles-in-één kurken kunnen erg handig zijn, maar ze hebben een beperkte levensduur (5 jaar of 1000 keer gebruik).

4. Bewaar wijn in de koelkast

Warmte versnelt het oxidatieproces, dus bewaar uw wijn in de koelkast, zelfs als het rode wijn betreft. De kou vertraagt het oxidatieproces en houdt de wijn fris.

5. Gebruik een beschermend gas

Er bestaan speciale stikstof- of argonsprays om wijn tegen oxidatie te beschermen. Door een beetje inert gas in de fles te spuiten voordat u deze sluit, creëert u een beschermende laag boven de wijn, waardoor zuurstof niet in contact kan komen met de vloeistof. Het merk Coravin heeft een innovatie op de wijnmarkt geïntroduceerd met zijn systeem voor het schenken van wijn per glas zonder de fles te openen. De onttrokken wijn wordt vervangen door inert gas. De geopende fles kan zo enkele weken of zelfs maanden worden bewaard.

> Ontdek onze Coravin-selectie

Door deze tips te volgen, kunt u de houdbaarheid van uw geopende wijn verlengen en van elke slok genieten alsof het de eerste dag is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *