Wijndrinkers
0 flessen
 
In totaal heeft u 0 fles(sen) in uw wijndoos
Total: € 6,50
Bestelling afronden
Gratis verzending vanaf 12 flessen

Wijn, hoe lang is het houdbaar?

Hou um lekker!

Je herkent het vast wel. Je hebt een fles wijn open getrokken, maar je krijgt hem niet op. Of dit nou de eerste fles is of meerdere flessen houden wij even in het midden. Maar hoe zit het eigenlijk met de houdbaarheid van de fles?

Hoe jonger, hoe beter. Tegenwoordig wordt het merendeel van alle wijn gemaakt voor snelle consumptie. De wijn is snel op dronk. Een voordeel daarvan is dat je minder lang hoeft te wachten tot je de fles kunt openen, maar dit heeft als nadeel dat je wijn minder lang houdbaar is.

Dichte fles
De houdbaarheid van een dichte fles wijn is  van diverse factoren afhankelijk:

- de kwaliteit van de gebruikte druiven 
- het verwerkingsproces en de manier van opslaan (naast je open haard geeft een heel andere houdbaarheid dan in je koele kelder.

Over het algemeen kun je stellen dat 90-95% van alle wijnen zijn gemaakt om binnen 1-2 jaar na botteling gedronken te worden. Dus nee, je hoeft (de meeste) wijnen echt niet nog even te laten liggen op je wijnrek; daar wordt het niet beter van.

Sterker nog: vaak zal de kwaliteit zelfs achteruit gaan. Dit geldt trouwens ook voor champagne, die pas op de markt wordt gebracht als ze op dronk zijn. Dus wacht zeker niet te lang wachten met het openen van de champagne.

Supermarkt vs. bewaar wijnen
In de supermarkt is het dus verstandig, vooral voor witte en rose wijn, om een zo jong mogelijk jaartal kiezen. Bij de betere wijnen die bedoeld zijn om te bewaren, staat er meestal op de achterkant van de fles wel vermeld hoelang je wijn het beste kunt bewaren. Maar dus liever wel in je koele kelder leggen.

De geopende fles
Er zijn soms (héél soms) dagen dat de fles niet helemaal leeg gaat: hoe lang kun je de wijn dan nog bewaren?

Als je de fles opent, komt er zuurstof bij de wijn. En dit zorgt ervoor dat de wijn langzaam gaat oxideren, ofwel verouderd en dus bederft. Nu kun je dit proces vertragen door de kurk of schroefdop weer op de fles te draaien en de fles (zowel wit als rood) in de koelkast te zetten. Door de lage temperatuur gaat het oxidatieproces namelijk langzamer, waardoor je de wijn wat langer kunt bewaren.

Meningen verschillen, maar wij hanteren twee koelkast dagen. Uiteraard is het soms iets langer houdbaar en soms iets korter. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de wijn en de hoeveelheid wijn die nog in de fles zit - hoe leger, hoe meer zuurstof.