Wijndrinkers
0 flessen
 
In totaal heeft u 0 fles(sen) in uw wijndoos
Total: € 6,50
Bestelling afronden
Gratis verzending vanaf 12 flessen

Chimpansees zijn ook wijndrinkers

Het zijn net mannen!

Na je werk met een lekker glaasje wijn op de bank ploffen: niet alleen wij vinden dat een lekkere vorm van ontspanning, maar chimpansees ook. Na een lange dag rondzwieren en fruit verzamelen pakken zij graag een “glaasje” palmwijn om te chillen.

Onderzoekers hebben tussen 1995-2012 een stel chimpansees gevolgd in de stad Bossou (Guinea). Dit stel apen dronken de alcohol van de lokale bevolking op leken daarna zelfs een beetje dronken. Dit noemen wij openbaar dronkenschap.

Geen glas
Natuurlijk hadden de chimpansees geen mooi gepolijst wijnglas bij de hand, maar maakten zijn gebruik van bladeren om de wijn te drinken. De bevolking tapt sap van raffia palmbomen en vangt dit op in grote plastic containers. Als de mensen even weg zijn, stelen de chimpansees de palmwijn door van bladeren een soort van spons te maken. Zo slurpen daarna de wijn naar binnen. 

Dranksessies
In het zeventien jaar durende onderzoek hielden de chimpansees 51 'dranksessies'. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar de onderzoekers zagen wel hoe het drankgedrag een gewoonte werd. Sommige chimpansees dronken bijna een liter wijn. 

Net als bij mensen, veranderde het gedrag van chimpansees als ze wel heel veel drank binnen kregen. Herkenbaar: sommige chimpansees