Wijndrinkers
0 flessen
 
In totaal heeft u 0 fles(sen) in uw wijndoos
Total: € 6,50
Bestelling afronden
Gratis verzending vanaf 12 flessen

Wijndrinkers boekentip

Life is good!

Vaak drink je een glas wijn in goed gezelschap, maar ook tijdens het lezen van een boek zal een glas wijn niet misstaan. Daarom hebben wij deze week een boekentip. “Beautiful Naxos”, geschreven door Paula Huizenga. Paula schreef speciaal voor Wijndrinkers een gastblog “Life is good”. Veel leesplezier! P.S. haar boek is online verkrijgbaar via www.uitgeverijlouise.nl of offline in de boekenwinkel.

Life is good!

We zijn bij een overblijfsel van een tempel. Ik ben weer eens met Adonis op pad. De Griek weet je wel die er ook echt uit ziet als een Adonis , zo belachelijk knap dat je er hartkloppingen van krijgt.  Verder kun je er niet zoveel mee, met Adonis, want hij is vooral met zichzelf bezig en praat daar ook graag over. Adonis weet nog niet dat als je samen met een vrouw bent, zij liever praat en hij maar gewoon moet doen alsof ie luistert. Maar wat maakt het uit op zo’n dag als vandaag, het is een prachtige dag, de zon staat hoog aan de hemel, het licht is prachtig en de omgeving als in een sprookje. Bovendien het oog wil ook wat dus we mopperen niet.

De tempel waar hij me mee naar toe heeft genomen ligt geheel tussen de druiven. Overal waar je kijkt zie je druiven. Een druivenplantage zoals dat zo mooi heet maar dan niet geordend, hier staat alles door elkaar en is per ongeluk ontstaan tenminste zo ziet het er uit.

We plukken de druiven en eten er heel veel op. Het zijn de heerlijkste, zoetste druiven die ik ooit gegeten heb. Tevens heeft Adonis, mijn bloedmooie Griek, mij uitgelegd hoe je wijn maakt. Dat doet ie namelijk zelf. Veel Grieken doen dat trouwens. En daarom zijn we hier ook want we moeten de druiven NU plukken. Eind september is het daar de tijd voor en je ziet overal waar je kijkt grote, dikke trossen hangen. Zelf wijn maken hier is inclusief plukken, plattrappen, laten staan, gisten enzovoort. Grappig om te zien dat iedereen daar op dit eiland zo mee in de weer kan zijn. Adonis is ook lyrisch over deze druiven tijd. Hij heeft een hele grote mand met lange hengsels om zijn middel geknoopt, plukt de druiven en stopt ze daarna zorgvuldig in de mand. Ik loop achter hem en doe hetzelfde, al stop ik ze meestal in mijn mond en soms in de mand. We hebben geen route en lopen onze neus achterna.

Uiteindelijk komen we op een plek waar een half open wit stenen huisje staat. Je ruikt de alcohol en als we naar binnen lopen zie ik allemaal vaten staan. In de hoek liggen resten druiven, velletje, takjes en ander overblijfsel van de druif. Ze hebben hier gister nog lopen stampen. Ik ben ook gevraagd om mee te helpen. Of ik ook mee wilde trappelen op blote voetjes om zo de eerste stappen van het wijn maken te beleven. Ik dacht: “Wat denk je zelf vriend?” trappelen doet het paard van Sinterklaas en trappelen doen we alleen als we hunkeren en dus trappelen van nieuwsgierigheid, maar Adonis snapt dit verhaal niet omdat voor hem dit het mooiste is wat er bestaat. Ik zeg; “ ik kom wel zodra we kunnen proeven” en jullie uitgestampt zijn. Zo gezegd zo gedaan. Er liggen rijen flessen wijn keurig opgestapeld tegen de muur. Inclusief stof en spinnenragjes. Adonis maakt een fles open en pakt 2 glazen die hij eerst buiten in de waterton schoonmaakt. Afdrogen doen we niet, we gieten zo uit de fles in het glas.

We lopen naar buiten. Er staan hier allemaal zuilen zie ik. Ik heb de types gehad met kunstgeschiedenis, dus het is hartstikke leuk om daar zo dicht bij te staan. 

Daar sta ik dan, midden tussen de druiven. Ik kan de zuilen voelen en aanraken. Er is niemand te zien in dit prachtige landschap. Behalve die Griek die honderd uit babbelt en me glaasjes wijn komt brengen. Ik voel me gelukkig en blij! Dat voel ik me geregeld hier. Misschien is daarom zo veel mogelijk; hard werken, genieten, leven, beleven, ervaren en vooral zijn, zoals Ellen, een vriendinnetje van nu, dat zo mooi noemt.

Als je happy bent, is er veel mogelijk. The sky is the limit. Ik voel  geen druk…… we zitten en ervaren…..en nippen aan de wijn.

Wil je meer lezen van Paula, bestel dan haar boek op http://bypaula.nl/2014/03/boek-beautiful-naxos/ Vergeet dan niet gelijk een goede fles open te trekken.